December - Karácsony hava


December 1.
Vörösmarty Mihály születésnapja (1800-ban)


Vörösmarty Mihály
A székesfehérvári cisztercieknél és a pesti piaristáknál tanult. 1817-től a pesti egyetem hallgatója, 1824-ben ügyvédi vizsgát tett. Családja nehéz anyagi helyzete miatt 1818-tól Perczel Sándor három fiát (köztük Perczel Móricot) nevelte. Reménytelenül beleszeretett Perczel Adélba (Etelkába). Már fehérvári diák korában verselt. 1823-tól honfoglalási eposzán, a Zalán futásán dolgozott, amely 1825-ben jelent meg.

Vörösmarty Mihály: Szózat

Hazádnak rendületlenűl
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívűl
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
itt élned, halnod kell.
December 3.
A fogyatékos emberek nemzetközi napja


Az ENSZ december 3-át a FOGYATÉKOS EMBEREK NEMZETKÖZI VILÁGNAPJÁ-vá nyilvánította 1992-ben, hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség, katasztrófa következtében fogyatékossá váltak problémáira.

"Légy büszke a gyermekedre, fogadd el olyannak amilyen és ne törődj a tudatlanok szavaival és bámuló pillantásaival! Ennek a gyermeknek jelentősége van a Te számodra, és valamennyi gyermek számára. Ha kiteljesíted az életét, érte és vele megleled az örömöt. Azt az örömöt, amit most még gyanítani sem mersz. Emeld fel e fejed, és menj a kijelölt utadon."
/Pearl Buck: A gyermek, aki soha nem nőtt fel - részlet/


December 4.
Szent Borbála napja - Bányásznap magyarországon


Szt.Borbála
Szent Borbála keresztény vértanú emléknapja. A bányászok, tüzérek, hajadon lányok védőszentje. Női munkatilalmi nap, tilos fonni, varrni. Seperni sem szabad, nehogy elseperjék a szerencsét. A női látogató ezen a napon nem szerencsés és nem szabad kölcsönadni sem.

Ilyenkor vittek be a házba egy gyümölcsfákról metszett ágat, és ha karácsonyra kizöldült, jó termés ígérkezett.December 6.
Miklós napja

Szt.Miklós
Miklós napja, Magyarországon Mikulás ünnepe. Ezen a napon a gyerekek szépen kitisztított cipőjükbe ajándékot kapnak. A jó gyerekek narancsot, diót, csokoládét, a "rosszak" krampuszt és virgácsot.

December 13.
Luca napja

A legtöbb babona, hiedelem, varázslás ehhez a naphoz kötődik.. Az év legsötétebb napja kiváló alkalmat teremtett a jóslásokra, boszorkányűzésre. Ezen a napon bizonyos női munkákat tiltottak.

Ehhez a naphoz kötődik a legismertebb hagyomány, a Luca-szék készítés. Ezen a napon kezdték el faragni, úgy, hogy minden nap csak egyetlen műveletet szabadott rajta elvégezni, de karácsony szentestére készen kellett lennie. Az éjféli misére magukkal vitték, és ha ráálltak, meglátták a boszorkányokat.

A lányok ezen a napon 12 gombócot főztek. Mindegyikbe egy férfi nevét rejtették. Amelyik gombóc legelőször a víz felszínére jött, m egmondta ki lesz a férjük. Luca napkor vetik a lucabúzát. A búzaszemek gyorsan csíráznak, azt tartják, ha Karácsonyra kizöldül, jó termés várható.

December 16.
Kodály Zoltán születésnapja

December 21.
Téli napforduló - A csillagászati tél kezdete

December 19.
Advent utolsó vasárnapja

Advent (adventus Domini) az Úr eljövetele, a várakozás, a reménykedés ideje, a karácsonyra való készülődés időszaka.
Karácsony előtti 4. vasárnapon kezdődik és december 24-ig tart.

Advent idején tilos volt a zene, a tánc, a zajos mulatság.

December 24 - 25.
Karácsony

Karácsony Jézus születésének és a szeretetnek az ünnepe. Az ehhez kapcsolódó legismertebb népszokás a betlehemezés.

December 24-én nem végeztek mezei munkát. A férfiak felseperték az udvart, bekészítették a tűzrevalót, az asszonyok sütöttek, főztek. Ekkor készítették a karácsonyi asztalra kerülő "jézuskenyeret", "jézuskalácsot". A délután már az ünnep kezdete volt.

December 25-e is időjárásjósló nap: ha ezen a napon borús az idő, esik, havazik - akkor jó nyár, bő termés lesz, ha süt a nap, akkor rossz nyár, rossz termés várható.