Terézvárosi Önkormányzat Kincseskert Óvodája


Az intézmény címe: Terézvárosi Önkormányzat Kincseskert Óvoda 1062 Budapest Bajza utca 46.

Az intézmény fenntartója: Terézvárosi Önkormányzat

Csoportok száma: Ficánka, Csipke, Pillangó, Cica, Mackó, Felhő és Süni csoport.

Csoportok összetétele: Óvodánkban az azonos és a vegyes korú csoportok egyaránt megtalálhatóak.


Óvodánk Budapest belvárosában helyezkedik el. Óvodaként üzemel immár több, mint ötven éve. Az óvoda az épület földszintjén és első emeletén található. A földszintem kettő, az emeleten öt csoport kapott helyet. Tornaterem áll rendelkezésre az óvodapedagógusok részére a mozgás foglalkozások és játéktevékenységek megtartására. Jól felszerelt,sok eszköz biztosított a gyermekek számára. Az épületek belső tereit és a csoportszobákat saját készítésű dekorációkkal és a gyermekek munkáival tesszük hangulatossá, barátságossá.

Kiváló adottságai közé tartozik, hogy nemcsak Terézváros, de az egész Belváros legnagyobb játszóudvarával rendelkezik. Az itt található minőségi játékok, a speciális gumiburkolat minden igénynek eleget tesznek és előírásoknak is maximálisan megfelelnek. Gyermekeink homokozhatnak, s a legnagyobb biztonságban biciklizhetnek, rollerezhetnek, csúszdázhatnak, mászókázhatnak, szánkózhatnak. Az önkormányzat tavaly nemcsak felújította és bővítette óvodánk épületét, de a gyerekek legnagyobb örömére egy műfüves focipályát is kialakított az udvaron.

Óvodánk nevelési programjának középpontjában a mozgásfejlesztés áll, mivel kutatások egyértelműen igazolták, hogy kisgyermek korban különösen, de később is ez a szellemi fejlődés egyik legfontosabb katalizátora.

Óvodai nevelésünk célja: a gyerekek egészséges, harmonikus személyiségfejlődésének elősegítése, sokféle tevékenység biztosításával érdeklődésük felkeltése, képességeik lehető legteljesebb kibontakoztatása.

Programunkban kiemelt nevelési célként előtérbe helyezzük a környezeti nevelést is. Kertünk és udvarunk, a gyógynövény tanösvény létrehozásától és gondozásától kezdve a virágültetésen át a madáretetésig, sok lehetőséget kínál az ökológiai szemlélet kialakítására, formálásra. Kísérletek, megfigyelések útján a gyerekek nagyon sok hasznos ismeretet és tapasztalatot szerezhetnek.

Az esetleges részképesség lemaradásokat, tehetséggondozást az óvoda fejlesztőpedagógusa és logopédusa segíti.

Az időjárástól függően a lehető legtöbbet tartózkodunk a szabad levegőn, sokat kirándulunk és sétálunk a környéken, lehetőséget adva arra, hogy a gyerekek felfedezzék szűkebb és tágabb környezetükben az értékeket.

Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a kerületi intézményekkel, köztük a Kerületi Pedagógiai Szakszolgálattal, hogy szükség esetén a kellő időben és mértékben tudjuk segíteni egymás munkáján keresztül az erre rászoruló gyermekeket, családokat. A nevelési év folyamán rendszeresen biztosítunk különböző programokat. A hagyományok és a kultúra is fontos helyet tölt be az óvodai életben, Múzeumi látogatásokkal, táncházi és kézműves foglalkozásokkal, színházi, bábszínházi előadások megtekintésével járulunk hozzá ahhoz, hogy a kultúrával találkozás maradandó élményt jelentsen.

Intézményünk hagyományai közé tartozik az ünnepek előtti készülődés (sütemény sütés, díszek, ajándékok készítése), a Teréz napi búcsú, a Mikulás, a karácsony. Az új év első nagy eseménye a farsangi jelmezes mulatság, majd a tavaszi jeles napok, ünnepek, ilyenek a Víz világnapja, Föld napja, Madarak – fák napja, Nemzeti ünnepünk – március 15-e, Húsvét, Anyák napja, Gyermeknap, Évzáró – ballagás, és az év végi buszos kirándulás. A nagycsoportosok és az önálló középsős korúak minden évben eltölthetnek öt napot az Önkormányzat gyermeküdülőjében, Dunabogdányban.

A szülőkkel folyamatosan jó kapcsolatot tartunk fent, amit családi programokkal erősítünk.

Fontosnak tartjuk, hogy a hozzánk járó gyermekek életében az óvodáskor olyan időszak legyen, amire jó, és érdemes visszaemlékezni. Mindent megteszünk azért, hogy a mindennapok szeretetteljes, biztonságos, érzelmileg gazdag légkörben, jó kedvvel végzett, örömet szerző tevékenységekkel teljenek.

Választható délutáni tevékenységek:


Udvari előadás